Minder vliegen, meer Luchtfietsen!

Fiets mee voor krimp van de luchtvaart

De luchtvaart ziet ze vliegen… Vliegmaatschappijen en vliegvelden denken nog steeds dat ze kunnen groeien. Maar (nog) meer vliegen betekent nog meer schade aan het (leef)klimaat, nog meer vervuiling en nog meer lawaai.

Wat gaan we doen?

Daarom doen wij als Luchtfietsers op zaterdag 14 mei mee aan de grote landelijke actie voor krimp van de luchtvaart. Op ieder vliegveld in Nederland vindt die dag een demonstratie plaats.

Uiteraard stappen wij weer op de pedalen! Als luchtfietsers laten we zien dat reizen ook anders kan: zonder vervuiling, zonder lawaai en mét aandacht voor de wereld om ons heen. Zin om mee te doen? Dat kan! Je kunt kiezen uit twee routes: vanaf vliegveld Lelystad én vanaf vliegveld Rotterdam The Hague Airport (Zestienhoven) fietsen we naar de grote demonstratie op Schiphol!

Om 11.00 uur sluiten beide groepen aan bij de start van het landelijke protest op het plein voor Schiphol Plaza. Let op: dit betekent dus vroeg vertrekken!

Toegankelijkheid

Tijdens de tochten houden we het tempo laag (gemiddeld 15 kilometer per uur), zodat iedereen mee kan komen, ook mensen met een beperking en bijvoorbeeld een aangepaste fiets of een handbike. Bovendien zijn er op de routes een aantal opstappunten, zodat je zelf kunt bepalen welke afstand je met ons mee wilt fietsen. Een superconditie is dus beslist niet vereist. Zorg uiteraard wél dat je vervoersmiddel in goede conditie is én fossielvrij!

Er hebben zich al

15
fietsers ingeschreven!

Wat voor protest vindt er plaats op Schiphol Airport?

De landelijke actie voor krimp van de luchtvaart wordt mede georganiseerd door: SchipholWatch, Milieudefensie, Extinction Rebellion, Greenpeace, Waddenvereniging, StayGrounded, Milieufederaties, Platform Vliegoverlast Amsterdam, Students for Future, Fridays for Future, de ASVA Studentenvereniging, Natuur & Milieu en Werkgroep Toekomst Luchtvaart. 

De actie bij Schiphol is aangemeld bij de gemeente Haarlemmermeer, wordt veilig en vreedzaam gehouden en is dus voor iedereen geschikt, jong en oud.

Voor meer informatie, check https://www.14meimanifestatie.nl/

De Routes

Er vertrekken Luchtfietsers vanaf zowel Lelystad Airport als Rotterdam The Hague Airport. Je kunt zelf kiezen bij welk van deze twee groepen je je aansluit! Ook zijn er onderweg opstapplekken bij treinstations. Beide groepen zullen uiteindelijk rond 11.00 ’s ochtends aankomen op Schiphol Airport.

Route Lelystad Airport naar Schiphol

Afstand: 77 km
Verzamelen: 04:30, Arendweg 9
Vertrektijd: 05:00 uur
Opstapplaatsen onderweg:

  • Treinstation Almere Centrum: 7:15 vertrek
    (opstappers kunnen wachten bij het busplein aan de zuid-westelijke zijde van het station)
  • Treinstation Diemen: 9:15 vertrek

Routebestanden

Gpx-bestand
Komoot route

Mogelijkheid voor overnachting
Aangezien we zo vroeg vertrekken vanuit Lelystad, overnachten we met een aantal op camping Buytenplaets Suydersee (zo’n 10 km van de start). We hebben een tipi-tent geboekt waarvoor nog enkele plekken over zijn. Daarnaast is het mogelijk je eigen tent op te zetten op het trekkersveldje. Stuur ons een mailtje als je interesse hebt!

Route Rotterdam The Hague (Zestienhoven) Airport naar Schiphol

Afstand: 65 km
Verzamelen: 05:30, Rotterdam Airportplein 60
Vertrektijd: 06:00 uur
Opstapplaatsen onderweg:

  • Treinstation Zoetermeer Oost: 7:15 uur vertrek
    (opstappers kunnen wachten in tunneltje onder het station)
  • Treinstation Alphen aan de Rijn: 8:45 uur vertrek
    (opstappers kunnen wachten op het rode trottoir aan de oostzijde van het station, bij knooppuntpaaltje 89)