Fietspad Afsluitdijk 2 juli open voor De Luchtfietsers Waddentocht!

Het fietspad over de Afsluitdijk gaat op 1 en 2 juli 2023 eenmalig open zodat de deelnemers van onze Waddenfietstocht op zondag 2 juli de Afsluitdijk fietsend over kunnen steken. Best bijzonder toch!?

Het eerste weekend van juli is namelijk de enige keer dit jaar dat de Afsluitdijk toegankelijk is voor fietsers en wandelaars.

Met zo’n 100 mensen gaan we als Luchtfietsers deze zomer drie weken langs de gehele Waddenkust fietsen, van Texel naar Esbjerg in Denemarken. Met deze tocht vragen we aandacht voor de gevolgen van de klimaatcrisis voor het Waddengebied. Op 1 juli starten we op Texel. Op zondag 2 juli fietsen we naar Harlingen. Gelukkig kan dat nu al fietsend over de Afsluitdijk!

Bij deze roepen we iedereen op om samen met ons op 2 juli per fiets, step, scootmobiel, op skeelers, skates of longboards de Afsluitdijk over te steken. Laten we er een massale duurzame optocht van maken, om aandacht te vragen voor de klimaatnoodtoestand en het Wad!

Vanwege de versterking van de Afsluitdijk is het fietspad over de dijk al sinds april 2019 gesloten, en dat blijft ook de komende jaren nog zo. Dit jaar wordt het fietspad eenmalig één weekend opengesteld. Rijkswaterstaat heeft na overleg met ons en andere fietsersorganisaties besloten dat deze openstelling plaatsvindt in het weekend van 1 en 2 juli, speciaal voor de Waddenfietstocht. Onder andere de Fietsersbond en het landelijke Fietsplatform steunen de openstelling voor onze tocht.

Ook bijzonder: fietsers en wandelaars kunnen op 1 en 2 juli voor het eerst gebruik maken van het nieuwe fietspad langs de Waddenzeezijde van de Afsluitdijk (en ja, dat geldt natuurlijk ook voor mensen die niet meedoen aan onze tocht 🙂

Wij zijn uiteraard bijzonder blij met de toezegging van Rijkswaterstaat, want daardoor kunnen wij écht de hele Waddenkust langs fietsen.

Toch zien we veel liever dat de Afsluitdijk permanent toegankelijk is voor fietsers en wandelaars. Want vanuit het oogpunt van de huidige klimaatnoodtoestand is het natuurlijk heel vreemd dat de Afsluitdijk tijdens de al jaren durende werkzaamheden wel ‘gewoon’ open is voor het autoverkeer. Terwijl auto’s door hun uitstoot enorm bijdragen aan de wereldwijde temperatuurstijging. Juist de fiets, als schoon en duurzaam vervoermiddel, zou voorrang moeten krijgen. Hoogste tijd dus voor autovrije dagen, te beginnen op de Afsluitdijk!

Heb je zin om een dag, week of de gehele tocht mee te fietsen met onze Waddenfietstocht? Klik hier voor de pagina met meer info!