Start Rechtszaak Milieudefensie tegen Shell

Op een vroege zaterdagmorgen, 28 november 2020, verzamelden een gevarieerde groep fietsers zich in Leeuwarden en Groningen. Klaar voor een 3-daagse fietstocht naar Den Haag. Het doel? De klimaatzaak tegen Shell steunen, die op 1 december zou beginnen. 

Royal Dutch Shell. Deze oliereus met het beroemde geel-rode logo is zichtbaar op benzinestations over de hele wereld. Het bedrijf is verantwoordelijk voor 1/50ste van de mondiale CO2-uitstoot sinds de industriële revolutie, vervuilt twee keer zoveel als Nederland en investeert maar 5% in duurzame energie terwijl 56% van hun communicatie over duurzaamheid gaat… In 1989 besloot Shell om de pilaren van een gepland boorplatform op zee met twee meter te verhogen, rekening houdend met de mogelijke zeespiegelstijging. Green washing? Hypocriet? Hoe we het ook noemen, deze inspanningen zijn verre van voldoende om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Sterker nog, Shell’s activiteiten vormen een bedreiging voor natuur en schenden mensenrechten, terwijl ze alternatieve maatregelen kunnen nemen.

Om deze redenen heeft Milieudefensie samen met zes andere organisaties en 17.379 individuen Shell aangeklaagd, eisende dat ze van koers veranderen en hun emissies terugbrengen met ten minste 45%  voor 2030. Deze belangrijke rechtszaak kan een inspiratie zijn voor andere organisaties om de grote vervuilers in hun land aan te klagen. Maar het is ook een dure rechtszaak. Vandaar dat elke donatie en fondsenwerving welkom is. Met onze fietstocht wilden we ten minste €500 ophalen! We hadden niet voorspeld dat dit uiteindelijk veel meer zou worden. 

Hoewel de groep fietsers gevarieerd was (enthousiaste toerfietsers, studenten op omafietsen, senioren op zowel racefietsen als elektrische fietsen en zelfs een koppel op de tandem!), was de bezorgdheid over de staat van onze aarde wat ons met elkaar verbond. Vandaar ook dat Dirk het gekke plan had om de aarde letterlijk mee te slepen op de fiets. De enorme bol ving veel wind en vertraagde ons, maar we kwamen er al snel achter deze onmisbaar was: de aarde trok aandacht van voorbijgangers én de media! Vastbesloten om haar helemaal naar Den Haag te brengen, sleepten we de aarde om de beurt een stuk mee. Een symbolische inspanning. 

Op dag één naar Zwolle kwam de zon niet door de mist heen en hadden we het warm houden van onze handen en voeten al snel opgegeven. De route ging langs verschillende Shell stations, de perfecte plek voor een korte pauze. Naast een warme kop koffie of thee van de elektrische volgauto, maakten we foto’s en video’s met onze handen vies van de dirty oil (oftewel appelstroop) schreeuwend ‘What do we want? Climate Justice!’. De beelden werd breed gedeeld op sociale media door bezorgde niet-fietsers, teamwork! 

Dag twee was ook koud, maar het zonnige weer en de prachtige route maakten dat helemaal goed. Met windje mee arriveerden we een uur eerder in Almere dan gepland. De derde en laatste dag was het zwaarst: de hele dag regen en een onnodige omweg. Hoe dan ook, de stemming bleef er goed inzitten. Wat gaf het veel positieve energie om andere fietsende activisten te ontmoeten en al hun motivaties voor deze tocht aan te horen! Daarnaast waren de heerlijke veganistische maaltijden en de warme douches in de avond zo fijn dat we al het ongemak van de dag direct vergaten. We gingen naar bed met slapende ogen en vermoeide benen.

Op dinsdagmorgen, net voor de start van de klimaatzaak, fietsten we de laatste kilometers naar de rechtbank. Met onze ogen nog op de aarde die het moeilijk had om de windstoten tussen de hoge Haagse gebouwen te weerstaan, werden we ontvangen door een groep journalisten. Na een aantal foto’s en interviews, overhandigden we onze cheque van €2690 aan Donald Pols, de directeur van Milieudefensie. Dit bedrag had al onze verwachtingen overtroffen! Fantastisch om te ervaren hoe veel mensen achter deze actie staan en daarmee de klimaatzaak tegen Shell steunen. Juist dit geeft ons het vertrouwen dat Milieudefensie de zaak zal winnen, en motiveert om door te gaan in de strijd voor klimaatrechtvaardigheid. 


Dank aan iedereen die de fietsers gesteund heeft! 

 

Op de gevoelige plaat...

In de Media