Op woensdagochtend 21 september voerden klimaatgroepen (o.a. De Luchtfietsers!) actie tegen de fossiele sponsors van het duurzaamheidsfestival Springtij. Zij eisen dat het festival breekt met fossiele sponsors zoals gaslobbyclub Element NL (voormalig NOGEPA), Gasunie en EBN. Ook willen ze dat de organisatie van het festival zich uitspreekt tegen de gasboringen rondom de Waddeneilanden. Schrijver David van Reybrouck weigerde een uitnodiging als keynote speaker vanwege de fossiele sponsors.
In de haven van Harlingen, waar de speciale Springtij-boot klaar lag voor vertrek naar Terschelling, werden de deelnemers op een bijzondere manier verwelkomd. Ze kregen de mogelijkheid zich te laten ‘greenwashen’. De Springtij-boot werd vervolgens uitgeleid met spandoeken, groene rook en begeleid door een kano. Op die manier uitten Klimaatcoalitie Fryslân, XR Fryslân, Milieudefensie Leeuwarden, Burgerbeweging Kleine Velden, De Luchtfietsers, Fridays For Future Leeuwarden en Reclame Fossielvrij hun ongenoegen over het sponsorbeleid van het festival.
Meindert Boersma van XR Fryslân: “Gassponsors op een duurzaamheidsfestival op Terschelling terwijl zij lobbyen om rondom de Waddeneilanden te boren naar meer gas. Hoe kan Springtij niet inzien hoe verkeerd dit is? We hopen dat onze actie in ieder geval bij de deelnemers de ogen opent over dit bizarre beleid.”
Schrijver David van Reybrouck (die gevraagd was als keynote speaker), schrijfster Eva Rovers en gedragswetenschapper Reint Jan Renes hebben de uitnodiging van Springtij dit jaar geweigerd. Ze zijn het niet eens met de fossiele sponsoring en het VIP-karakter van het festival dat daarmee de status quo bevestigt. Ook het Commons Network, directeur van Stichting Stop Ecocide Katy Olivia Tergauw en coördinator Femke Sleegers van Reclame Fossielvrij weigerden een uitnodiging. Eerder besloten onder andere Extinction Rebellion en Marjan Minnesma van Urgenda al om het festival niet meer te bezoeken.
Vorig jaar verspreidden klimaatgroepen een petitie onder de deelnemers van Springtij om het festival op te roepen te breken met hun fossiele ‘partners’. Winnaars van de Wubbo Ockels-prijzen – Marjan Minnesma, Laurie van der Burg en Nine de Pater – riepen tijdens de prijsuitreiking op het festival ook op tot het verbreken van deze banden. Want met het toelaten van die fossiele bedrijven en lobbyclubs accepteert Springtij hun tegenwerkende rol in het duurzaamheidsdebat. Ook kopen deze fossiele partners, via hun financiële bijdrage, inhoudelijke invloed op het programma van het festival.
Ondanks brede steun voor deze oproep zijn dit jaar de fossiele sponsors nog altijd welkom. Springtij werkt slechts aan vrijblijvende en omzichtige regels voor sponsoring, zodat fossiele bedrijven met vage klimaatambities alsnog partner kunnen blijven. Campaigner Rosanne Rootert van Reclame Fossielvrij: “De gevolgen van de klimaatcrisis worden, hier maar vooral ook in andere delen van de wereld, steeds groter. De schadelijke rol van de fossiele industrie en hun misleiding daarover zijn inmiddels meer dan duidelijk. Sponsoring door de fossiele industrie en lobbyclubs is niet meer van deze tijd. Daarom pleiten wij voor een verbod op fossiele reclame en sponsoring.”
- Leeuwarder Courant