Geef tegengas: Laat de Wadden niet zakken!

Ook De Luchtfietsers laten de Wadden niet zakken. Daarom fietsen wij zaterdag 26 november van Leeuwarden naar de zeedijk bij Holwerd voor de grote protestactie tegen gaswinning onder het Wad. Wees welkom en fiets mee!🚲💪🏽

Wij starten om 11.30 uur voor het station in Leeuwarden en fietsen in rustig tempo in ongeveer 2 uren naar Holwerd. Je opgeven is niet nodig, maar je kunt altijd een berichtje sturen naar post@deluchtfietsers.nl of via onze socials. 🚴‍♂️👩🏿‍🦽🚴

Plannen Shell

🤬 Shell heeft plannen om naar gas te boren onder de Wadden, in een gasveld ten noorden van het Friese Ternaard. De plannen van Shell versnellen niet alleen klimaatverandering, maar zijn ook rampzalig voor het unieke Waddengebied.

Werelderfgoed

De Waddenzee is een beschermd Werelderfgoedgebied waar miljoenen dieren, planten en mensen van afhankelijk zijn.
Het opboren van gas kan zorgen voor bodemdaling en draagt bij aan klimaatverandering, waardoor de zeespiegel sneller stijgt.
Daardoor dreigt de Waddenzee deze eeuw nog te verdrinken.

De Actie!

Tijd dus voor actie! Op zaterdag 26 november organiseren De Luchtfietsers samen met Milieudefensie, de Waddenvereniging, XR Fryslân en Burgerbeweging Kleine Velden een protestactie bij het kunstwerk “Wachten op hoog water” op de zeedijk bij Holwerd om Shell te laten weten dat we niets in hun plannen zien! Samen bouwen we een symbolische dijk van zandzakken en maken een menselijk lint om de Wadden te beschermen.

Iedereen kan een zandzak(je) meenemen die je bovenop de symbolische dijk kan leggen. Vul een stoffen zak(je) van welke kleur dan ook met zand. Schrijf daarop jouw boodschap voor de Wadden of de inwoners van Holwerd en Ternaard. Tijdens de actie mag je jouw zandzak(je) op de dijk leggen.

Doe MEE en zeg NEE tegen gasboringen in de Waddenzee!

Praktische info

Wanneer: Zaterdag 26 november

Vertrek fietsers voor Leeuwarden CS: 11.30

Aankomst fietsers Holwerd: 13.30

We sluiten vervolgens aan bij Grote protestactie: 14.00 – 16.00
Locatie Protest: Nieuwe Zeedijk, 9151 AE Holwerd (bij het beeld ‘Wachten op hoog water‘ van Jan Ketelaar).

Er is soep en iets warms te drinken!


Let op! Het kan koud zijn op de dag van de actie. Kleed je warm aan en draag waterdichte schoenen die tegen een stootje kunnen. Fiets je met ons mee? Neem dan droge en warme onderkleding mee voor tijdens het protest.

Om aan te denken

Het kan koud zijn op de dag van de actie. Kleed je warm aan en draag waterdichte schoenen die tegen een stootje kunnen. Er is soep en iets warms te drinken!
Neem een stoffen (katoen, linnen, jute) zandzakje mee met daarop jouw speciale boodschap aan de Wadden.

Opgeven voor de grote protestactie kan bij Milieudefensie: https://milieudefensie.nl/doe-mee/waddenactie.

Foto's