Stop het klimaatramptoerisme

Actie bij de ANWB

Waarom actievoeren bij de grootste vereniging van Nederland met meer dan 5 miljoen leden? Omdat we vinden dat de ANWB – midden in de klimaatcrisis – moet stoppen met het aanbieden van meer dan 100 vervuilende vlieg- en cruisevakanties. Bovendien adverteert de ANWB met kreten als ‘Ontdek nu het nog kan de idyllische Malediven in de Indische Oceaan’. Voordat deze eilanden voorgoed in de oceaan zijn verdwenen. Door de klimaatcrisis. Die mede wordt veroorzaakt door al die vervuilende vliegreizen en cruises. Klimaatramptoerisme, dit woord kwam spontaan in ons op, toen we dit lazen. Je fietsband loopt er spontaan van leeg…

© Jaap van den Berg

Vanaf het Centraal Station in Den Haag fietsten we met de Luchtfietsers naar het hoofdkantoor van de ANWB aan de Wassenaarseweg. Daar werden we opgewacht door onze bondgenoten van Grootouders voor het Klimaat en later door een persvoorlichter van de ANWB. Zij beloofde ons een kopje koffie of thee na afloop om ons op te warmen. ‘Jullie hebben ons goed wakker geschud’ maar ‘jullie willen waarschijnlijk ook wel sneller dan veel van onze leden, die zijn nog niet zover’. Dat dit niet het geval is, bewezen de aanwezige actievoerders, want velen van ons zijn ook ANWB-lid. Bondsraadleden die naar binnen wilden kregen een flyer met onze eisen.

© Jaap van den Berg

De Bondsraadsleden – zo’n 100 afgevaardigden uit alle provincies – kwamen 27 januari naar Den Haag voor een halfjaarlijkse vergadering en wij wilden hen duidelijk maken dat zij ervoor kunnen zorgen dat de ANWB de juiste (klimaat)afslag neemt. Via LinkedIn waren de Bondsraadsleden al op de hoogte gebracht van onze standpunten en de dag voor de actie stond ons opiniestuk over het klimaatramptoerisme van de ANWB in dagblad Trouw. Dit had direct resultaat. Nog voordat onze actie plaatsvond, waren de ronkende teksten over de ‘laatste kans’-vakanties naar de overstromende Maladiven en wegsmeltende gletsjers al aangepast op Instagram.

© Jaap van den Berg

Kom op ANWB, wees een voorloper in de reisbranche in de aanpak van de klimaatverandering en stop met het aanbieden van die vervuilende vakantiereizen! ‘Verre reizen prijken op vele vakantieverlanglijstjes’ valt nog steeds te lezen op de website. Dus of we ze echt wakker hebben geschud of dat het business as usual is, dat valt nog te bezien.

Wij blijven de ANWB nauwgezet in de gaten houden en vermoeden dat we nog weleens terug zullen moeten komen. Onze fietsen staan klaar!

Opiniestuk, ingezonden door Luchtfietsers

“Een trip naar de Malediven voordat dit ‘paradijselijke eilandenrijk’ onder de zeespiegel is verdwenen? Pontificaal prijst de ANWB op Instagram aan: ‘Ontdek nu het nog kan de idyllische Malediven in de Indische Oceaan met zijn paradijselijke eilandjes en bounty-stranden’, want ‘de stijgende zeespiegel is een serieuze bedreiging voor dit koraaleilandenrijk’. En nog eentje uit het ANWB-aanbod: ‘Gletsjers die je gezien moet hebben! Wees er snel bij, want door de opwarming van de aarde smelten de gletsjers veel sneller dan ze kunnen aangroeien’.

Van zoveel klimaatonbeschaamdheid loopt spontaan je fietsband leeg. Want hoe kan de grootste vereniging van Nederland (ruim vijf miljoen leden), die beweert ‘oog te hebben voor de wereld om ons heen’, zulke joekels van oogkleppen op hebben dat zij nog altijd extreem vervuilende vliegreizen aanbiedt? En dat ook nog eens naar streken die nu al zwaar te lijden hebben door de opwarming van de aarde.

Mooie duurzame praatjes heeft de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond (waar is de “W” van Wielrijders in ‘ANWB’ trouwens gebleven?) in overvloed. Mobiliteit moet schoon en efficiënt zijn, vindt de bond, en de eigen producten op het gebied van vervoer, vakantie en vrije tijd – in de toekomst – emissievrij en circulair.

Helaas wacht de klimaatcrisis niet op dit paradijselijke toekomstplaatje. De wetenschap is helder: om de aarde leefbaar te houden moeten we nu echt heel snel af van fossiele brandstoffen. Het aanbieden van bijna 130 exotische vliegvakanties en een vijftiental cruisereizen past daar niet bij.

Ondanks alle mooie vergezichten trapt de vereniging ook op andere fronten op de rem. Neem het Amsterdamse actieplan Schone Lucht. Het hoofdstedelijke verkeer uitstootvrij in 2030? Dat veroorzaakt onrust onder inwoners en mensen die voor hun werk in Amsterdam moeten zijn. Ook de restwaarde van auto’s komt in het geding. Onrealistisch dus, vindt de bond.

Kom op, ANWB. De klimaatcrisis vraagt om directe maatregelen. Schud het dwingende dictaat van het autocentrische denken af en verleg de focus van de auto (ook elektrische auto’s zijn niet groen!) naar duurzamere vormen van (deel)vervoer, het openbaar vervoer en de fiets.

Komende zaterdag houdt de ANWB haar Bondsraadvergadering met zo’n honderd afgevaardigden uit het hele land. Wij roepen de leden op te eisen dat de ANWB écht werk gaat maken van duurzaamheid. Te beginnen door te stoppen met vervuilende vlieg- en cruisevakanties, zeker naar gebieden waar de klimaatcrisis nu al veel leed veroorzaakt.

Steek geen spaken in de (fiets)wielen van toekomstige generaties en staak het klimaatramptoerisme!”

Bron: https://www.trouw.nl/opinie/anwb-staak-het-klimaatramptoerisme~bf4254e5/