De crowdfunding voor de Waddentocht is van start! We kunnen alle hulp goed gebruiken! Dus word jij enthousiast na het horen of lezen over deze tocht, maar kun je zelf niet meefietsen? Steun de fietsers dan met een donatie!

€ 585 opgehaald van € 3.500

16%

Luchtfietsers Waddentocht 2023

Geef het Wad een stem!

Drie weken fietsen van Texel naar Esbjerg 

Hou jij ook van het Wad? Maar maak je je zorgen over de toekomst van dit prachtige gebied? Zit je graag op de fiets? Fiets dan van 1 tot 22 juli (een stuk) mee met de Luchtfietsers Waddentocht!

Het is onvoorstelbaar én onaanvaardbaar dat het Waddengebied kapot dreigt te gaan door de klimaatcrisis. Daarom fietsen wij in drie weken langs het Wad, van Texel naar Esbjerg in Denemarken.

Zonder herrie en uitstoot staan we open voor alle geluiden, geuren en vergezichten. En gaan we in gesprek over hoe we wél in evenwicht kunnen leven met de natuur. Zo geven we het Wad een stem!

Luisteren

Het Waddengebied wordt aan alle kanten wettelijk beschermd. En tóch worden schadelijke activiteiten zoals gas- en zoutwinning nog altijd toegestaan. Daarom stappen wij deze zomer op de fiets voor een tocht langs de gehele Waddenkust, van Texel naar Esbjerg in Denemarken. Zo willen we het Waddengebied zelf een stem geven!

Dit gaan we doen door te luisteren: naar wat de zee, de wind en de dieren ons te zeggen hebben, door te luisteren naar bewoners van het Waddengebied en in gesprek te gaan met deskundigen; met wetenschappers, maar ook met bijvoorbeeld inheemse vertegenwoordigers van andere natuurgebieden en ecosystemen op de wereld. Om te leren hoe we wel op een verantwoorde en gezonde manier met de natuur om kunnen gaan.

De fiets is wat ons betreft bij uitstek hét vervoersmiddel om te (leren) luisteren naar het Wad. Op de fiets worden we de elementen gewaar en leren we de mogelijkheden en beperkingen van ons eigen lichaam kennen. Wij zijn als fysieke wezens ten slotte ook deel van de natuur. En al fietsend is er gelegenheid om met elkaar het gesprek aan te gaan én tijd te nemen voor contemplatie en reflectie.

Waddentocht 1978

Al in de zomer van 1978, dit jaar 45 jaar geleden, fietsten een paar honderd bezorgde mensen uit Nederland, Duitsland en Denemarken (onder andere van Milieudefensie, de Waddenvereniging en Duitse en Deense organisaties) van Den Helder naar Esbjerg. Zij wilden daarmee aandacht vragen voor de toen spelende bedreigingen voor de Waddenzee: giflozingen, overbevissing en economische en militaire activiteiten in en rond het Wad zorgden voor aantasting van dit ecologisch unieke gebied.

In de tussentijd

Sindsdien is het Wad uitgeroepen tot onder andere Unesco Werelderfgoed. Maar nog steeds gaan economische en militaire belangen boven de ecologische waarde van het Waddengebied. Sterker: het Wad wordt ernstig bedreigd door de gevolgen van ‘onze’ westerse (over)consumptie: klimaatverandering, vervuiling, toerisme en bodemdaling door het winnen van grondstoffen onder de zee.  

Daarom wederom op de trappers!

Daarom fietsen De Luchtfietsers 45 jaar na de eerste tocht opnieuw langs de Waddenkust van Nederland naar Denemarken. Hoe staat het Waddengebied er nu voor? Wat zijn nú de bedreigingen voor het Wad? Maar ook: wat is er geworden van de activistische initiatieven van toen? Wat heeft de fietstocht destijds losgemaakt? Hoe kijken de fietsers van toen erop terug? Met fietsers van toen en jonge activisten van nu stappen we op de trappers en voeren we actie. 

Dus sluit je aan en fiets mee!

Al meer dan 0
Inschrijvingen 🥰
HangerDetailed

Afsluitdijk open voor De Luchtfietsers Waddentocht!

Het fietspad over de Afsluitdijk gaat op 1 en 2 juli 2023 eenmalig open zodat de deelnemers van onze Waddenfietstocht op zondag 2 juli de Afsluitdijk fietsend over kunnen steken. Best bijzonder toch!?

Het eerste weekend van juli is namelijk de enige keer dit jaar dat de Afsluitdijk toegankelijk is voor fietsers en wandelaars.

Een bijzondere reis van...

0
Zee
0
Landen
0
Kilometer
0
Eilanden
0
Overnachtingen
0 +
Lieve fietsers

🚲 Een indruk van onze vorige fietstocht 🚴

In 2021 fietsen we met een geweldige groep van Amsterdam naar de klimaattop in Glasgow, Schotland.

Het Plan

1 juli 2023 starten we op Texel. Daarna fietsen we in 3 weken ongeveer 1.200 kilometer langs de Waddenzee, naar Esbjerg in Denemarken. De totale tocht duurt dus 21 dagen, opgedeeld in 3 trajecten van ieder ongeveer 1 week. Je kunt je inschrijven voor 1, 2 of 3 van de trajecten.

Details zoals vertrektijden en locaties maken we later bekend. 

Kennismaken

Voor we op 1 juli op de fiets stappen, organiseren we een aantal (online) bijeenkomsten. Om kennis te maken en om ideeën en (fiets)ervaringen met elkaar te delen. Als collectief willen we ervoor zorgen dat iedereen zich veilig, prettig en gehoord voelt. Samen creëren we een ‘safe space’ en ook een ‘brave space’, waarin iedereen zich durft uit te spreken en anderen durft aan te spreken. Samen zijn we De Luchtfietsers! 

Solidariteit 

Wij zijn een groep enthousiaste en strijdbare klimaatactivisten. We organiseren de Waddentocht als vrijwilligers. Dat proberen we zo goed mogelijk te doen, maar we zijn géén commercieel reisbureau. We fietsen allemaal mee op eigen verantwoordelijkheid.
 
Als organiserende groep bereiden we veel dingen voor, maar we zullen onderweg als fietsende gemeenschap moeten samenwerken. We vormen een collectief waarin we elkaar helpen, ondersteunen, motiveren én plezier hebben. Zo maken we van de Waddentocht een bijzondere fietsreis.

Wat betreft het fietsen

De dagelijkse afstand bedraagt gemiddeld zo’n 75 kilometer. Voor de één is dit een eitje, voor een ander een hele kluif. Toch denken we dat je om mee te kunnen doen niet per se hoeft te beschikken over een bere-goeie conditie of dat je super-sportief moet zijn. Iedereen kan meedoen in z’n eigen tempo. Het is zomer en de dagen zijn lang, dus neem je tijd.

Wel is het van belang dat je fiets in orde is. Hoewel er voldoende mensen meegaan die een bandje kunnen plakken of een gebroken ketting kunnen repareren, gaan we ook hierbij uit van eigen verantwoordelijkheid. 

Elektrisch: groen of niet groen?

Hoewel er gerede twijfels zijn over de duurzaamheid en de milieu-impact van elektrische fietsen, sluiten we deelname met een elektrische fiets niet uit. We begrijpen dat dit voor sommigen de enige manier is om mee te kunnen doen. Hetzelfde geldt voor scootmobiels. Wees je wel bewust van de dagelijkse afstanden en de actieradius van je accu! Voor het (duurzaam) opladen van je e-bike of scootmobiel ben je zelf verantwoordelijk.

En wat betreft de impact van elektrische mobiliteit op milieu en klimaat: onderweg hebben we alle tijd om daarover met elkaar in gesprek te gaan 😉

Activiteiten

Onderweg plannen we een aantal activiteiten. Maar als fietscollectief staan we uiteraard open voor jullie ideeën! Lijkt het je leuk om tijdens de Waddentocht je kennis of ervaring te delen met de andere fietsers? Wil je af en toe een verfrissende Waddenduik organiseren, een meditatiesessie begeleiden, een dans- of zangavond houden of een debat organiseren? Of onderweg bij een ‘fout bedrijf’ een actie houden? Dat kan! Dus stuur ons een mailtje en laat ons weten wat jouw ideeën zijn! 😊

Avondeten

Iedere dag zal er op de dagbestemming een veganistische avondmaaltijd worden klaargemaakt door een aantal geweldige mensen die met ons meereizen.

Ontbijt en lunch worden niet centraal verzorgd. Dat zul je dus zelf of onderling moeten regelen. 🙂

Een globaal overzicht van de reis die we per fiets af zullen leggen.

Slapen

We proberen voor iedere nacht een slaapplek te regelen. Dit zal soms een jeugdherberg of misschien een gymzaal zijn, soms een plek op een sportveld en soms overnachten we wellicht bij mensen thuis. Ga er in ieder geval vanuit dat het gaat om basic slaapplekken.

Mocht je meer comfort willen of nodig hebben, of geen zin om wakker te liggen van het gesnurk om je heen, dan kun je er voor kiezen om de overnachtingen zelf te regelen via bijvoorbeeld WarmShowers, BnB’s, hostels, etc. Kies dan voor die optie in het inschrijfformulier.

Materiaal

Een paklijst met de spullen waarvan wij denken dat je ze nodig hebt zullen we later met jullie delen, maar hier alvast een (hele korte) samenvatting van de belangrijke dingen waaraan je moet denken:

  • Fiets (+ reservebandjes en plaksetje)
  • Slaapzak
  • Slaapmatje
  • Tent
  • Fietskleding (broek of onderbroek met zeem tegen zere billen, zweetshirtjes etc.) 
  • etc.

De kosten

We willen de Waddentocht zo toegankelijk mogelijk maken. Ook voor mensen met een kleine portemonnee. Wij hanteren daarom het solidariteitsprincipe: met elkaar dragen we de kosten. We vragen aan iedere deelnemer een financiële bijdrage, onder andere voor de overnachtingen en het avondeten. Maar we willen niet dat deze bijdrage voor mensen een drempel vormt om mee te doen. Zijn de kosten een probleem, neem dan contact met ons op. Samen komen we er uit. 

De precieze informatie over de financiële bijdrage is hier te vinden.

Aankomst en terugreis

De aankomst in Esbjerg laten we natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. We zitten te broeden op een mooie afsluiting of actie op de laatste (fietsloze) dag van de Waddentocht. Daarna is het aan iedereen zelf om op eigen gelegenheid terug naar huis te gaan, of om verder te reizen. Natuurlijk kunnen we onderling wel afspraken maken om samen terug te reizen.

In Esbjerg zijn trein- en busstations.

De route

De tocht gaat (volgens onze huidige planning) 21 dagen duren, opgedeeld in 3 trajecten van ieder ongeveer een week. De laatste dag van ieder traject is een rustdag. We plannen de tocht zo dat alle 3 trajecten eindigen in een dorp of stad met openbaar vervoer, voor diegenen die tot daar meefietsen. Je kunt je inschrijven voor 1, 2 of 3 van de onderstaande trajecten.

Eén of een paar dagen meefietsen kan natuurlijk ook. Je kunt ervoor kiezen dat te doen zonder je officieel in te schrijven. Maar ons mailen dat je ergens aansluit, is natuurlijk wel fijn!

Kies je ervoor om je wel in te schrijven voor een volledig traject en maar een deel mee te fietsen, dan kun je uiteraard gebruik maken van de door ons geregelde  overnachtingsplekken en het veganistische avondeten. Maar we kunnen je dan geen korting geven op de financiële bijdrage.

Traject 1

Texel (NL) - Wilhelmshaven (DE)

Zaterdag 1 juli 

Startdag op Texel.

Zondag 2 juli – zaterdag 8 juli

In 7 etappes fietsen we van Texel naar Wilhelmshaven in Duitsland.

Zondag 9 juli

Rustdag voor degenen die ook het volgende traject meefietsen. En voor mensen die vanaf hier traject 2 mee gaan fietsen, de mogelijkheid om zich bij de groep aan te sluiten.

Waar we op dit traject ’s avonds zullen verblijven hangt af van waar we overnachtingsplekken kunnen vinden. De precieze etappes zullen we daarom later bekendmaken!

Traject 2

Wilhelmshaven (DE) - Glückstadt (DE)

Maandag 10 juli – vrijdag 14 juli

In 5 etappes fietsen we van Wilhelmshaven naar Glückstadt in Duitsland.

Zaterdag 15 juli

Rustdag voor degenen die ook het volgende traject meefietsen. En voor mensen die vanaf hier traject 3 mee gaan fietsen is er de mogelijkheid om zich bij de groep aan te sluiten.

Waar we op dit traject ’s avonds zullen verblijven hangt af van waar we overnachtingsplekken kunnen vinden. De precieze etappes zullen we daarom later bekendmaken!

Traject 3

Glückstadt (DE) - Esbjerg (DK)

Zondag 16 juli – donderdag 20 juli

In 5 etappes fietsen van Glückstadt naar Esbjerg in Denemarken.

Vrijdag 21 juli

Slotdag! Afsluiting en Actie?

Waar we op dit traject ’s avonds zullen verblijven hangt af van waar we overnachtingsplekken kunnen vinden. De precieze etappes zullen we daarom later bekendmaken!

De Waddentocht van 1978