De Luchtfietsers Waddentocht over de Afsluitdijk

‘Luchtfietsen’, dat is toch het najagen van onmogelijke doelen? Mooi niet dus! Eerder dit jaar ontdekten we dat Rijkswaterstaat van plan is om in 2023 het fietspad over de Afsluitdijk één weekend (ja, slechts 1 weekend) open te stellen voor fietsers en wandelaars. In kwartaal 3, was de planning. En laat ons plan nou toevallig zijn om op 2 juli – het eerste weekend van kwartaal 3 – de Afsluitdijk over te steken voor onze Waddenfietstocht! 🚲

Fietsorganisaties waren sceptisch. Zij onderhandelen al heel lang over het fietspad – dat vanwege werkzaamheden aan de dijk al jááren gesloten is – en Rijkswaterstaat doet uiteindelijk altijd zijn eigen zin: al die fietsers, dat geeft alleen maar gedoe. Dus een opening middenin de zomer?

✊😁

Maar zie! Met wat liefdevol ‘lobbywerk’ (die versterking van de Afsluitdijk doen jullie toch ook vanwege het klimaat?) en steun van de Fietsersbond en het nationaal Fietsplatform is het ‘wonder’ dan toch geschied: de Afsluitdijk gaat open voor fietsers op 1 en 2 juli, speciaal voor de Luchtfietsers Waddentocht!

En deze volgende primeur maakt het helemaal bijzonder: we kunnen dat weekend als eersten de Afsluitdijk over via het nieuwe fietspad aan de Waddenkant van de dijk. Dus geen stank en lawaai van voorbijrazend verkeer, maar de stilte van het Wad en uitzicht tot aan de horizon.

Iedereen is welkom!

Dus nodig al je (klimaat)vrienden en familie uit om op de fiets, step, scootmobiel, op skeelers, skates of longboards op 2 juli samen met ons de Afsluitdijk over te steken. Laten we er een massale duurzame optocht van maken, om aandacht te vragen voor de klimaatnoodtoestand en het Wad!

(En ja, wij vinden het ook bizar dat het fietspad al jaren dicht is (en nog heel lang blijft), terwijl het vervuilende autoverkeer wel “gewoon” de Afsluitdijk over kan. Wat ons betreft is het de hoogste tijd voor autovrije dagen, te beginnen op de Afsluitdijk!)