Ellis Mourits

Hi! Ik ben Ellis, 22 jaar, geboren, getogen en studerend in Leeuwarden. Al mijn hele leven zit ik graag op de fiets: fietsvakanties door Friesland als 10-jarig meisje, wielrennen op de zondagochtend en zelfs een bezorg-bijbaantje op de fiets.

Waarom ben ik een Luchtfietser?

Ik fietste voor het eerst met de Luchtfietsers mee naar Den Haag in november 2020, voor de Klimaatzaak tegen Shell.. Als student probeer ik al zo veel mogelijk voor het klimaat te doen: veganistisch eten, met OV en fiets reizen, tweedehands kopen, Fridays For Future demonstraties mede-organiseren… maar vaak voelt dat toch wat ‘klein’. We hebben een systeem-verandering nodig, en daarvoor moeten alle landen en grote bedrijven echt stoppen met fossiele investeringen. Door mee te doen aan deze fietstocht kon ik daar aan bijdragen! Na afloop was ik zo verrast door alle support, de inspirerende mensen en gesprekken onderweg en de hoeveelheid media-aandacht die we met een kleine groep hadden gekregen. Wat werkt dit goed! Klimaatgesprekken op de fiets, de verbinding met de omgeving en mekaar, en op een vrolijke wijze strijden voor een rechtvaardige wereld. Zo laten we meteen zien hoe het anders kan. 

De afgelopen jaren is fietsen nog veel meer voor me gaan betekenen dan een uitlaatklep of zomervakantie. Op de fiets kijk ik nu anders naar mijn omgeving (waarom is die zo ingericht, kan het niet beter) en ons efficiëntie-denken (moeten we wel zo snel mogelijk van A naar B, is de fiets echt zoveel trager dan de auto, is vertragen niet veel beter voor het klimaat en mijzelf?). 

Oftewel, al fietsende droom ik van een mooiere wereld 🌍💛

Fietsgedicht

Bezorgen op maandagmorgen

Op de fiets beweeg ik me
met de lucht

tegen de wind
onder de regen
over de stenen

Het is herfst
ik moet vlug
mijn benen

draaien rond
terwijl mijn gedachten stilstaan
en ik schoonheid vind
op plekken waar ik het nooit eerder vond

Daar boven het kabaal
van de auto’s
zie ik een zonnestraal

Te midden van de bestrate stad
spot ik een roodgekleurd dwarrelend blad

In de woonwijk over het spoor
tref ik een boomhut aan
en een jungle aan planten voor het raam

Op de fiets beweeg ik me
ik moet snel
maar mijn blik vertraagt
ik maak een foto
en vraag
me af:
Hoe krijgen we meer van dit in de stad?

Dan hoef ik nooit meer op vakantie.